Дієта

 

 

Загальні основи раціонального харчування спортсмена.

Основною складовою,від якої залежить працездатність спортсмена є система харчування.Від харчування залежить як працездатність так і відновлювані процеси у організмі спортсмена.Потреба у продуктах також залежить від віку спортовця.У період інтенсивного росту( чоловіки 12-22 роки та жінки 11-19 років), є підвищена потреба у продуктах харчування.

Звичайно що проблема харчування спортсменів не може бути зведеною до звичайних затрат енергії,хоча цей показник являється важливим фактором раціонального харчування,в залежності від специфіки спорту,обєма та характера навантажень,індивідуальних особливостей. Спортсмени висоого класу повинні у 2-3 рази більше споживати їжі у порівнянні із людиною яка не займається спортом.Наприклад якщо для нормальної життєдіяльності 25 річного чоловіка потрібно в середньому 11304-12142 кДж (2700-2900ккл) то у спртсмена ці величини можуть досягати 25080-29260 кДж (6000-7000ккл).

Раціон харчування спортсмена повинен відповідати енергетичним потребам,відрізнятися різнаманіттям що дозволяє забезпечити організм, мінералами і вітамінами,забезпечувати споживання ніобхідною кількістю води.Не менш важливо забезпечити оптимальним співвідношенням вуглеводів,білків та жирів.Вуглеводи потрібні для достатньої кількості енергії,а основна роль білків, забезпечення регенерації тканин та які зношуються у процесі тренувальної та змагальної діяльності.Жири приймають участь в енергозабезпеченні тривалої мязової діяльності.Та все ж таки їх потреба має бути обмежена,що значною мірою,знімає проблему підтримання оптимальної  маси.Також важливу роль відіграє, харчування спортсмена перед змаганнями.